Liite SSSK ry:n pentulistaan
Pentulistalla esiintyvät yhdistelmät ovat kasvattajien jalostustoimikunnalle ilmoittamia ja jalostustoimikunta on ne kokouksessaan hyväksynyt listalle kirjattavaksi. Kasvattaja vastaa pentulistalle toimittamiensa tietojen oikeellisuudesta. PEVISA-sääntö, SSSK:n jalostusvaatimukset ja pentulistavaatimukset 1.11.2014 SUOMEN KENNELLIITON REKISTERÖINTIVAATIMUKSET (PEVISA = Perinnöllisten Vikojen ja Sairauksien vastustamisohjelma) - Virallinen lonkkalausunto. Lonkkakuvaushetkellä koiran tulee olla täyttänyt 12 kuukautta, rekisteröinnin raja-arvo on C. Vanhempien on oltava virallisesti tutkittuja astutushetkellä.
- Virallinen silmätarkastuslausunto, joka on voimassa 24 kuukautta. Ei raja-arvoa. Vanhempien on oltava virallisesti tutkittuja astutushetkellä.
- Lisätietoa Kennelliitosta: https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/pentueen-rekisterointi
PENTULISTA Pentulistalle hyväksytään Suomeen rekisteröitävät pentueet, huomioiden seuraavat rajoitukset: - Mikäli toisella vanhemmista on C:n lonkat, täytyy toisella olla lonkat A tai B
- Jos jommallakummalla vanhemmalla on todettu silmäsairaus (RD, PRA, HC, PHTVL/PHTV asteet 2-6), paitsi PHTVL-1, MRD (multifokaalinen RD) tai GRD (geograafinen RD), astutusta tai pentuetta ei hyväksytä listalle
- Mikäli toisella vanhemmista on silmätutkimuslausunto PHTVL-1, MRD (multifokaalinen RD) tai GRD (geograafinen RD), tulee toisen vanhemman olla silmiltään täysin terve.
- Kasvattajan tulee olla SSSK:n jäsen.
- 1.6.2012 jälkeen syntyneistä pentueista kasvattajan tulee olla palauttanut pentuetiedustelulomakkeen jalostustoimikunnalle.
- Pentueet ovat listalla syntymä/astutusjärjestyksessä.
- Poikkeamat jalostusvaatimuksista ilmoitetaan pentulistalla tumman harmaalla pohjavärillä.
- Vaalean harmaalla pohjavärillä on merkattu ne osa-alueet, joissa SSSK:n ohjeistamat toiveet eivät täyty, mutta ne eivät kuitenkaan ole varsinaisia jalostusvaatimuksia.
* Muutos GRD:n osalta astunut voimaan 5.2.2019 SSSK:N JALOSTUSVAATIMUKSET SUKUSIITOSASTE - Sukusiitosaste alle 6 % kahdeksalla polvella laskettuna (Breedmate, SSSK). Sukusiitosaste 6,25 % vastaa serkus-serkus –yhdistelmää. Tätä suurempi prosenttiluku tarkoittaa vielä läheisempää sukulaissuhdetta kuin serkus-serkus.
TERVEYS - Lonkat (virallinen lonkkalausunto) A tai B (FCI HD0 tai HD1)
- Terveeksi todetut silmät – ei osoita RD, PRA, HC, PHTVL/PHTV (virallinen silmätarkastuslausunto)
LUONNE - Hyväksytty suomalainen luonnetesti tai
- Hyväksytty ruotsalainen luonnetesti (mentaltest för korning) tai
- Hyväksytty SSSK:n jalostustarkastuksen luonnetta mittaava osa tai
- Hyväksytty PSK:n jalostustarkastus
ULKOMUOTO - Vähintään kaksi SKL:n näyttelysäännön mukaista laatuarvostelua EH tai 1. palkinto (ennen 1.1.2003) tai vastaavaa laatuarvostelua muista FCI-maista, jotka on saavutettu yli 15 kuukauden ikäisenä tai ulkomuotokatselmuksesta UMK1 (yli 15 kk).
SSSK:N LISÄOHJEISTUS: TERVEYS - Kilpirauhasarvojen (T4, TSH, Tgaa) mittaus ennen jalostuskäyttöä, tulos ei saa olla 12 kk vanhempi astutushetkellä. (OK / esim. T4 ei viitearvoissa, muuten OK)
- T4 = tyroksiini (kokonaismäärä), vT4 = vapaa tyroksiini, TSH = tyreotrpiini (thyreoid stimulating hormone), Tgaa = tyreoglobuliinivasta-aine
- Terveeksi todetut kyynärpäät (0/0)
MUUTA: KOULUTUS - Koiran saavuttamat palveluskoira-, tottelevaisuus- yms. kokeiden koulutustunnukset
SKK (sukukatokerroin) - Yhdistelmälle lasketaan sukukatokerroin kahdeksalla polvella (Breedmate, SSSK)
- Sukukatokerroin on suhdeluku siitä, kuinka suuri osuus sukutaulun tiedossa olevista esivanhemmista on eri koiria. Se voi saada arvoja välillä 0-1. Mitä lähempänä luku on arvoa 1, sen suurempi osuus koiran esivanhemmista on eri koiria.
- SKK:n toivotaan ylittävän arvon 0,50 (alkaen JTO 2016-2020)
|
JALOSTUSKOIRIEN IKÄ
- Jalostuskoirien ikä tulisi olla vähintään 3 vuotta, jotta voitaisiin paremmin saada tietoa jalostuskoirien mahdollisista sairauksista (alkaen JTO 2016-2020). Mikäli vanhempi ei täytä minimi-ikäsuositusta, näkyy tämä pentulistalla vanhemmat-sarakkeessa vaaleanharmalla taustalla.
LONKKAINDEKSI
- Pentulistalle kirjataan myös vanhempien lonkkaindeksit, jotka ovat olleet voimassa astutushetkellä tai hetkellä, jolloin yhdistelmä ilmoitetaan päivitettäväksi pentulistalle. Ulkomaisista koirista ei lonkkaindeksejä kirjata.